Er det en god idé at løbe efter puls?

Mit generelle svar på spørgsmålet om det er en god idé at løbe efter puls er “Nej”.

Først lidt baggrund omkring det at bruge puls til at styre intensiteten ved løbetræning.

Det er i dag muligt at lave en meget præcis måling af ens puls uden at måleudstyret koster en formue, f.eks. vil en løbeur fra Polar med et pulsbælte lave nogle næsten helt perfekte målinger af ens puls. Det betyder at problemet ikke er findes i at få en præcis måling.

Problemet ved at bruge puls er at ens aktuelle puls afhænger af f.eks. temperatur, luftfugtighed, søvn, stress, tiden på dagen og hvornår du sidst har spist.

Pulsen vil også under et længere træningspas ‘drifte’ hvilket betyder at pulsen typisk begynder at stige efter ca. 7-10 km (zone 2). Dette skyldes primært at ens kropstemperatur stiger hvilket giver en højere puls selvom ens indsats ikke løbemæssigt stiger. Nedenstående viser at pulsen stiger 44 BPM (Beats per minute) i gennemsnit efter 39 minutters aktivitet selvom tempoet (pace) holdes jævnt (gennemsnitshastigheden stiger kun med 5 sekunder/km).

Tempo/pace vs puls ved løb

Det er muligt med meget trænings og opmærksomhed at bruge puls til f.eks. zonetræning men det vil kræve at du sætter dig grundigt ind i hvornår din puls ‘drifter’ og har pulszoner så de passer til temperaturen, mængden af søvn og andre faktorer som er nævn ovenstående.

Det næste spørgsmål der melder sig hvis du stadigvæk er overbevist om at du vil træne efter puls er hvordan du finder dine pulszoner.

Typisk vil de formler der dukker op ved en google søgning pege på at du skal finde hvile- og maksimalpuls. Din hvilepuls finder du typisk bedst fra morgenstunden inden du bliver aktiv (bemærk at hvilepulsen er påvirket af om du har sovet nok, er stresset eller er ved at blive lidt sløj). Når det gælder makspulsen er der desværre en del der bruger formlen: 220 – din alder = din maksimalpuls. Dvs. at en person på 40 år vil have en maks. puls på 180 BPM. Den formel er så upræcis at du ikke skal bruge den som en del af beregningen af dine pulszoner. Det skyldes at formlen bygger på den forudsætning at du udfra din alder og ikke din form kan finde din maks. puls. Din makspuls finder du mest præcist ved at lave krævende løbemåling hvor du presser dig til det yderste (proceduren for sådan en test findes i mange varianter på nettet). Når du har hvile- og makspuls kan du muligvis sætte værdierne ind i dit pulsløbeur og du vil så få beregnet din pulszoner automatisk. Alternativt kan en Google søgning på Karvonens formel hjælpe dig videre.

Min anbefaling er at du finder det tempo/pace hvor du rammer din laktat-tæskel (også kaldet anaerob tærskel), beregner dine pace zoner og derefter løber i disse pacezoner for at se hvor din puls er ift. det pace. Her skal du klart nok huske at du måske skal have flere pulszone tabeller som passer til temperaturen, din krops balance inkl. justeringer ift. ‘drift’.

Stop lige et øjeblik! Hvis du anbefaler at jeg først finder pace zoner og ud fra dem finder pulszoner hvorfor kan jeg så ikke bare løbe efter pace/tempo? Det vil helt klart også være min anbefaling at hvis du skal vælge mellem puls eller pace/tempo skal vælge at løbe efter pace/tempo (med mindre du bor et sted med mange bjerge ;-)).

Hvad giver det mening at bruge pulsen til? Det er bestemt en god idé at holde øje med ens puls da den kan sige en del om hvordan din krop har det men jeg vil ikke vælge puls til løbetræning som det primære redskab til vejledning om ens træningsintensitet.

Morten Noersten
Morten Noersten
Meget kompetent
Læs mere
Jeg har været til mange løbetræninger, men løbetræningen med Jørgen var i en klasse for sig. Virkelig kompetent, god til at samle alle og nogle virkelig gode øvelser.
Louise Kure
Louise Kure
Super træning for alle
Læs mere
Rigtig god og variende træning, som alle kan være med til. Jørgen er en ildsjæl og virker naturlig, nærværende og interesseret I at alle skal kunne føle sig velkomne og skal kunne være med.. “Løb” ud i det og prøv en af Jørgens ugentlige løbetræninger, I vil ikke fortryde det.
Annette Blaabjerg
Annette Blaabjerg
Wauw!
Læs mere
Nu har jeg løbet efter dit program i en uge, og jeg må sige, at jeg er dybt imponeret... Over mig selv, men så sandelig også over dit program. Du har formået at ramme nogle zoner, som er perfekte for mig. Da jeg første gang så dem, tænkte jeg: Så langsomt kan man da ikke løbe. 
Men det kan man godt. Jeg har alle tre gange løbet med overskud og har været helt høj, når jeg var færdig med passet.  Normalt har jeg været nærmest død efter en løbetur, men jeg har som regel også altid løbet i NOX-zonen, og nu giver det mening, hvorfor jeg har været så træt bagefter.
 Jeg er stadig fuld af gå-på-mod efter mere.

Så TAK for, at jeg har genfundet motivationen ved hjælp af dit program.
Danielle Petersen
Danielle Petersen
Fantastisk træner!
Læs mere
Jørgen er en utrolig kompetent og motiverende træner, som både formår at skabe en god og sjov træning samtidig med, at han glædeligt deler ud af sin brede viden på området. På Jørgens hold er der plads til alle og man føler sig fra første gang meget velkommen 🙂
Thomas Nielsen
Thomas Nielsen
Super træning
Læs mere
Jeg har i dag haft fornøjelsen af at deltage på en af Jørgens træninger, og det var super godt. Jørgen får alle med uanset form og niveau. Han er meget motiverende som træner og samtidig er han super kompetent. Så det er bestemt ikke sidste gang jeg vil benytte mig af muligheden for at træne med Jørgen.
Gitte Gylling
Gitte Gylling
God variation af løb og teknik
Læs mere
Fantastisk god til at tilrettelægge, så alle får noget ud af træningen - uanset niveau. Meget motiveret træner.
Marianne Laursen
Marianne Laursen
Fed træning - motiverende træner.
Læs mere
Fantastisk start på weekenden - fed løberute med god variation af løb og øvelser. Og som altid på Jørgen’s træninger masser af god løbe teknik. Verdens bedste løbe coach.
Camilla Stentoft
Camilla Stentoft
Fællestræning
Læs mere
Superfed træning – en god blanding af øvelser, teknik og løb formidlet af løbeguru Jørgen på en sjov og meget inspirerende måde. Kan varmt anbefale alle – uanset niveau – at deltage i fællestræningen. Det er både effektivt, yderst informativt og ikke mindst sjovt.
Anne Vorre Hansen
Anne Vorre Hansen
Mentortræning
Læs mere
Til min fars 63 års fødselsdag gav jeg ham et gavekort til en times løbetræning/coaching ved løbementor.com. En påskesøndag mødte vi derfor op sammen, og Jørgen gav os en utrolig inspirerende oplevelse. Vi fik både ny viden, øvelser og et ændret mindset med hjem. På en meget fin måde guidede Jørgen os igennem timen (der snarere blev til to), og vi har begge efterfølgende arbejdet videre med vores løbestile.

Kort om LØBEMENTOR

Jørgen Larsen alias LØBEMENTOR er løbetræner, løbecoach og løbeinstruktør. LØBEMENTOR kan hjælper dig der vil begynde med løb, motionist løberen der vil være bedre og måske slå sin personlige rekord, sub-elite løbere der ønsker at blande sig hos eliten. LØBEMENTOR tilbyder løbetræning, teknik undervisning, måling af løbeform, løbeprogrammer til 5 km, løbeprogrammer til 10 km, løbeprogrammer til halvmarathon, løbeprogrammer til marathon. LØBEMENTORS fokus er på videnskabelige metoder og fakta samt at løb skal være sjovt og motiverende.

Fandt du det du søgte​

Det kan muligvis være svært at vælge hvad der netop er det rigtige for dig lige nu, så send en besked så vi fælleskskab kan finde det der giver mest mening for dig på nuværende tidspunkt.

Det er klart hvis du har specielle ønsker eller mål så kommer LØBEMENTOR meget gerne med et bud på en løsning. Det gælder også hold- og firmatræning (f.eks. til DHL stafetten).

Skrive på MessengerSMS til 51 94 24 12 , jorgen@lobementor.com eller via nedenstående formular.

Kontakt

LØBEMENTOR Logo
Tak for besøget!

Kig evt. en tur forbi LØBEMENTORs Facebook side indtil vi ses igen :-)

Er det en god idé at løbe efter puls?
Giv et LIKE!

Hvis du kigger forbi LØBEMENTORs Facebook side og giver et like bliver vi enormt glade :-)

Tryk “Lad os komme igang!” men vi starter først når vi er enige om mål, indhold og pris.

Facebook Pixel