Løb nu men husk opvarmningen

Du har fået de spændte løbesko udenfor så nu er der ingen tid at spilde.

Det var så måske dagens første fejl for at opnå en god og effektiv træning.

Udover at de fleste generelt løber alt for hurtigt i deres træningspas (men det er en helt anden artikel) så kræver kroppen tid til at omstille sig fra den som oftes rolige aktivitet den kom fra og til løb. Det er for eksempel det kardiovaskulære, åndedræts- og nervesystem der skal gøre sig parat til en højere aktivitetsniveau.

Opvarmning udføres altid ved lav intensitet og kan være generel eller være målrettet din aktivitet. En generel opvarming kan f.eks. være cykling før din løbetur pga. at turen på jernhesten vil gøre kroppens systemer parat til motion og øge muskeltemperaturen. Den målrettede opvarming efterligner de bevægelser som du bruger under løb i form af øvelser, dynamisk udstrækning og let løb.

Min holding er at du som minimum skal bruge tid på den målrettede opvarming selvom den generelle opvarmingen også kan være en god hjælp til at få et godt træningspas.

Nogle nemme opvarmingsøvelser kan f.eks. være høje knæløft, spark-bag-i, hop på stedet, osv. Derefter vil det give mening som minimum at bruge 5 minutter i let løb (altså zone 1) og f.eks. 5 minutter i zone 2.

Ahhhh okay du gider ikke at lave øvelser men så lov mig at bruge de 5 minutter i zone 1 og 5 minutter i zone 2.

Et godt eksempel på betydningen af opvarmning kan ses på nedenstående graf.


Alt Image Text

Du har sikkert regnet ud bare ved at se på grafen at træningspasset med opvarming giver en bedre træning ikke mindst mentalt da træningen kan udføres med større fysisk overskud.

Håber du husker at bruge lidt tid på opvarmingen inden du sætter i fuldt firspring næste gang.