Hvad er VO2max og kondital?

Du har muligvis stødt på begrebet kondital eller VO2max i artikler om løb, når dit ur roser dig med at fortælle at din VO2max nu er superior eller måske når Mr. superatlet står i løbeklubben og snakker om sin VO2max der er max’et helt ud.

O2/Oxygen (ilt) er en nødvendighed for at mennesket kan holde sig i live. Hvor god din krop og muskler er til at optage/bruge oxygen giver en indikation af din fysiske form.

Hvad betyder VO2max og konditallet?

VO2max er den maksimale mængde oxygen (ilt) ens krop kan optage pr. minut (V=Volume dvs. mængde, O2 = Oxygen).

VO2max udtrykkes enten ved milliliter/minut, liter/minut eller som milliliter/kg/min.

Ved den sidste måleenhed indgår ens vægt i kg hvilket gør at VO2max er det samme som ens kondital, dvs. VO2max (i ml/min) divideret med din kropsvægt (i kg) er dit kondital. Konditallet varierer fra 20 ml/kg/min (utrænet) til over 90 ml/kg/min for en meget veltrænet person.

VO2max hvor ens vægt ikke indgår, dvs. målt i milliliter/minut eller liter/minut går typisk fra 2 liter/min for utrænede op til over 7 liter/min for en meget veltrænet person.

VO2max er udover ens fysiske form f.eks. påvirket af ens alder, køn, gener og i hvilken højde træningen foregår.

Hvis dit løbeur kan beregne VO2max undrer du dig måske over hvor oxygenmåleren sidder på dit ur? Den findes ikke 😉 Dit ur laver en estimering ud fra måling af puls og belastning/tempo. Estimatet plejer at ramme inden for 5-15% nøjagtighed. Den mest præcise måling findes ved en laboratorietest men der findes en række andre metoder som også giver en fin nøjagtighed (denne korte artikel har ikke til formål at beskrive målemetoderne men skriv hvis du gerne vil vide mere).

Hvilken VO2max måleenhed vil du bruge ift. løb?

Jeg vil vælge konditallet (VO2max hvor ens vægt i kg indgår) hvis det er den eneste faktor som man har til at vurdere ens form i forhold til løb. Dette skyldes at konditallet tager højde for at det der primært skal flyttes ved løb er ens egen kropsvægt.

Hvor vigtig er ens VO2max / kondital?

Jeg mener personligt at der er for meget fokus på VO2max fordi tallet ikke siger nok om den udholdenhed som en løber skal besidde. Jeg vil gætte på at der er gode muligheder for at finde en bunke spinning instruktører med langt bedre VO2max end mange gode langdistance løbere men det betyder ikke at spinning instruktøren vil kunne løbe et halvmarathon uden specifik løbetræning til disciplinen og distancen.

Det giver bedre mening for mig at vigtigheden for en løber der bevæger sig ud på 5 km eller mere er at træne på at opnå den højeste procentdel af sin VO2max i løbets varighed.

Nogle af de faktorer påvirker dette er:

  • Stor mængde af muskelfibre af type I – de langsomme muskelfibre (en marathonløber har typisk 80% langsomme muskelfibre og 20% hurtige muskelfibre hvilket typisk er omvendt ved en sprinter).
  • Musklernes evne til at udføre arbejde igennem længere tid (aerob kapacitet i musklerne). F.eks. skal kapillærtætheden være høj i musklerne pga. at musklerne vil få en bedre iltforsyning.
  • Hvornår musklerne mangler ilt og begynder at producere laktat (f.eks. LTVO2 (lactate threshold VO2) som beskriver ved hvor høj hastighed du kan bruge oxygen før der opbygger sig laktat i musklerne samt LT (lactate threshold) som er den maksimale hastighed du kan løbe på din laktatgrænse).


Den skarpe læser vil nok tænke at ovenstående har en tæt sammenhæng hvilket nok ikke er helt skævt 😉 Ovenstående giver også god anledning til at holde fokus på de lange “langsomme” træningspas uden dog at glemme interval træningen og træning der driller ens laktat grænser. Et godt træningsprogram/løbeprogram vil både bygge din udholdenhed og VO2max op.

Husk du bliver god til det du træner! Mellem- og langdistance løb er en udholdenhedssport selv om eliten ikke får det til at se sådan ud pga. at deres sublime form.

Morten Noersten
Morten Noersten
Meget kompetent
Læs mere
Jeg har været til mange løbetræninger, men løbetræningen med Jørgen var i en klasse for sig. Virkelig kompetent, god til at samle alle og nogle virkelig gode øvelser.
Louise Kure
Louise Kure
Super træning for alle
Læs mere
Rigtig god og variende træning, som alle kan være med til. Jørgen er en ildsjæl og virker naturlig, nærværende og interesseret I at alle skal kunne føle sig velkomne og skal kunne være med.. “Løb” ud i det og prøv en af Jørgens ugentlige løbetræninger, I vil ikke fortryde det.
Annette Blaabjerg
Annette Blaabjerg
Wauw!
Læs mere
Nu har jeg løbet efter dit program i en uge, og jeg må sige, at jeg er dybt imponeret... Over mig selv, men så sandelig også over dit program. Du har formået at ramme nogle zoner, som er perfekte for mig. Da jeg første gang så dem, tænkte jeg: Så langsomt kan man da ikke løbe. 
Men det kan man godt. Jeg har alle tre gange løbet med overskud og har været helt høj, når jeg var færdig med passet.  Normalt har jeg været nærmest død efter en løbetur, men jeg har som regel også altid løbet i NOX-zonen, og nu giver det mening, hvorfor jeg har været så træt bagefter.
 Jeg er stadig fuld af gå-på-mod efter mere.

Så TAK for, at jeg har genfundet motivationen ved hjælp af dit program.
Danielle Petersen
Danielle Petersen
Fantastisk træner!
Læs mere
Jørgen er en utrolig kompetent og motiverende træner, som både formår at skabe en god og sjov træning samtidig med, at han glædeligt deler ud af sin brede viden på området. På Jørgens hold er der plads til alle og man føler sig fra første gang meget velkommen 🙂
Thomas Nielsen
Thomas Nielsen
Super træning
Læs mere
Jeg har i dag haft fornøjelsen af at deltage på en af Jørgens træninger, og det var super godt. Jørgen får alle med uanset form og niveau. Han er meget motiverende som træner og samtidig er han super kompetent. Så det er bestemt ikke sidste gang jeg vil benytte mig af muligheden for at træne med Jørgen.
Gitte Gylling
Gitte Gylling
God variation af løb og teknik
Læs mere
Fantastisk god til at tilrettelægge, så alle får noget ud af træningen - uanset niveau. Meget motiveret træner.
Marianne Laursen
Marianne Laursen
Fed træning - motiverende træner.
Læs mere
Fantastisk start på weekenden - fed løberute med god variation af løb og øvelser. Og som altid på Jørgen’s træninger masser af god løbe teknik. Verdens bedste løbe coach.
Camilla Stentoft
Camilla Stentoft
Fællestræning
Læs mere
Superfed træning – en god blanding af øvelser, teknik og løb formidlet af løbeguru Jørgen på en sjov og meget inspirerende måde. Kan varmt anbefale alle – uanset niveau – at deltage i fællestræningen. Det er både effektivt, yderst informativt og ikke mindst sjovt.
Anne Vorre Hansen
Anne Vorre Hansen
Mentortræning
Læs mere
Til min fars 63 års fødselsdag gav jeg ham et gavekort til en times løbetræning/coaching ved løbementor.com. En påskesøndag mødte vi derfor op sammen, og Jørgen gav os en utrolig inspirerende oplevelse. Vi fik både ny viden, øvelser og et ændret mindset med hjem. På en meget fin måde guidede Jørgen os igennem timen (der snarere blev til to), og vi har begge efterfølgende arbejdet videre med vores løbestile.

Kort om LØBEMENTOR

Jørgen Larsen alias LØBEMENTOR er løbetræner, løbecoach og løbeinstruktør. LØBEMENTOR kan hjælper dig der vil begynde med løb, motionist løberen der vil være bedre og måske slå sin personlige rekord, sub-elite løbere der ønsker at blande sig hos eliten. LØBEMENTOR tilbyder løbetræning, teknik undervisning, måling af løbeform, løbeprogrammer til 5 km, løbeprogrammer til 10 km, løbeprogrammer til halvmarathon, løbeprogrammer til marathon. LØBEMENTORS fokus er på videnskabelige metoder og fakta samt at løb skal være sjovt og motiverende.

Fandt du det du søgte​

Det kan muligvis være svært at vælge hvad der netop er det rigtige for dig lige nu, så send en besked så vi fælleskskab kan finde det der giver mest mening for dig på nuværende tidspunkt.

Det er klart hvis du har specielle ønsker eller mål så kommer LØBEMENTOR meget gerne med et bud på en løsning. Det gælder også hold- og firmatræning (f.eks. til DHL stafetten).

Skrive på MessengerSMS til 51 94 24 12 , jorgen@lobementor.com eller via nedenstående formular.

Kontakt

LØBEMENTOR Logo
Tak for besøget!

Kig evt. en tur forbi LØBEMENTORs Facebook side indtil vi ses igen :-)

Hvad er VO<sub>2</sub>max og kondital?
Giv et LIKE!

Hvis du kigger forbi LØBEMENTORs Facebook side og giver et like bliver vi enormt glade :-)

Tryk “Lad os komme igang!” men vi starter først når vi er enige om mål, indhold og pris.

Facebook Pixel