Løb og vægttab

Mit udgangspunkt som løbetræner er at give dem, jeg har berøring med glæden ved løb, og sørge for, at de får en vis forståelse af, hvilken type træning er mest optimal for dem i forhold til deres form.

Der er nogle af mine atleter, der udover at spise sundt også ønsker at løb skal hjælpe dem med et vægttab.

Når der er tale om livsstilsændringer, men også generelt om at få glæden ved løb, er det vigtigt at kroppen ikke overbelastes, men kun belastes nok til, at den tilpasser sig i mod det ønskede mål. Manglende motivation og skader ser jeg som de to største udfordringer, der oftes rammer dem, der ønsker løb som en fast del af deres liv. Det mest effektive våben mod de to udfordringer er at sørge for at kroppen får tid til at tilpasse sig og opbygge styrke, hvilket gør at hjernen på sigt vil opfatte aktiviteten som positiv. Hvis ens disciplin og indsats er for høj, bliver kroppen overbelastet, og vi mister motivationen, hvis ikke en skade stopper os, inden motivation ryger.

Hvad der kan give os en ekstra udfordring er, at vi mennesker har en evne til at overvurdere vores egne evner. Kroppens ydeevne er ikke som da vi var 16 år (og var i topform) efter 10-20 år i kontorstolen. Min oplevelse er, at 98% af alle starter for optimistiske med deres træning i forhold til deres form.

Ud over en tilpasset indsats / belastning, der bygger kroppen op og bidrager positivt til motivation, anbefaler jeg kraftigt, at løb ses som andre former for sport, der kræver kontinuerlig tekniktræning. Desværre er det ikke tilfældet, at en dyre løbesko giver en perfekt teknik, ellers havde jeg for længe siden købt den dyreste fodbold i håb om, at jeg fik den samme teknik som Lionel Messi. Tekniktræning er nødvendig for at få en bedre teknik – det er rigtigt, at alle kan løbe og for den sags skyld spille fodbold, men det er ikke nødvendigvis effektivt eller smukt.

Jeg er overbevist om, at hvis ens indsats er tilpasset ens form, og hvis kroppen bruges på den måde, den er skabt, så vil der opstå færre skader ved løb. Der er f.eks. en spidsbelastning på op til en faktor 8 af ens vægt ved hver landing, dvs. hvis du vejer 70 kg, skal en fod (inkl. ben) modtage 560 kg. I tilfælde af langsom løb skal det ene ben sættes i jorden ca. 70-80 gange pr. minut, dvs. ved 70 gange er der en spidsbelastning på 39200 kg pr. Minut ben. Jeg er klar over, at der er en meget frisk måde at beregne spidsbelastning, men uanset om det er 20 eller 39 tons, giver det stadigvæk en indikation af, at optimal brug af kroppen kun kan være et plus, hvis en løber skal undgå knæskade, skinnebensbetændelse eller andre løbskader.