Løbetræning og fedtforbrænding

“Hvis du vil tabe et par kilo, skal du lave lang, langsom aerob træning i fedtforbrændingszonen.”
 
Har du hørt dette råd før fra en personlig træner eller løbetræner? Det er en udbredt misforståelser i forbindelse med løb og vægttab. Hvis lang og langsom løbetræning var nøglen til fedttab, ville enhver person, der løber over målstregen til et maraton, have meget lav fedtprocent. Dette er bare ikke tilfældet når jeg som løbetræner står og kigger på afslutningen.
 
Udtrykket fedtforbrændingszonen er vildledende fordi vi nemt kan komme til at konkludere, at begrænsning af intensiteten i ens træning vil resultere i forbrænding af mere fedt, men det er nødvendig ikke korrekt. 
 
Vores krop arbejder altid på at omdanne både kulhydrater og fedt til energi, som vores celler kan bruge. Den dominerende energikilde ændres afhængigt af hvad vi laver men også andre faktorer spiller ind som f.eks. det, vi har spist for nylig. I de fleste tilfælde vil kroppen vælge, hvad der er let tilgængeligt i overflod. For eksempel, hvis du spiser et måltid høj på kulhydrat lige inden du træner, er chancerne for, at din krop vil bruge disse kulhydrater først til energi processen, uanset intensiteten af din træning. Energiproduktion er en kompleks proces men vores krop er en smart “maskine”, der generelt arbejder på den mest effektive måde ift. hvad vi udsætter den for.
 
Ved lav intensitet vil din krop dog typisk bruge mere fedt end kulhydrater som brændstof. Kroppen er som nævnt smart og fedt er tilgængeligt i vores krop i rigelige mængder og passe perfekt som brændstof når vi er i ro eller træner ved  lavere og moderat intensitet. Når træningsintensiteten stiger, øges andelen af brændstof, der kommer fra kulhydrater, mens andelen fra fedt falder (du vil stadigvæk ved høj intensitet forbrænde fedt men typisk vil der blive forbrændt en højere andel kulhydrater).  Dette krydspunkt hvor den primærer energikilde skifter er forskellig fra person til person, og det kan variere fra dag til dag eller fra træning til træning. 
 
Når du går, vil du primært metabolisere fedt til brændstof, men du vil forbrænde færre kalorier, end hvis du havde løbet den samme afstand. Udover det, vil du i den tid det tager at gå 3 km muligvis kunne have løbet minimum 5 km, hvilket øger dit kalorieforbrug endnu mere. Hvis dit mål er at forbrænde fedt, er det at brænde flere kalorier generelt mere effektivt end at træne i en lavere intensitet for at forblive i “fedtforbrændingszonen”. Ved en lavere intensitet forbrænder du generelt færre kalorier, mens procentdelen af fedtforbrænding er muligvis højere, er det samlede antal kalorier, du brænder, mindre end hvad der ville ske, hvis du træner med en højere intensitet. Altså når du intensiverer intensiteten, kan du altså forbrænde lige så meget fedt, hvis ikke mere, på kortere tid – selvom kulhydraterne tegner sig for en større procentdel af din samlede kalorieforbrug.
 
Men så er det jo bare at give den fuld gas!!! Det kommer jeg nok aldrig til at anbefale som løbetræner da belastningen ved høj intensitet træning højner risikoen for skader hvis du ikke passer på. Kroppen kræver restitution så en klar anbefaling er at lytte til om kroppen er parat til næste træningspas samt at kombinere lav (80% af træningstiden) og høj (20% af træningstiden) intensitet træning så får du både trænet kroppens underholdenhed samt ydeevne ved høj intensitet. Hvis du ønsker at tabe dig er det vigtigste din kost og så hjælper det heller ikke at du efter din træning går på røvertogt i køleskabet hvilket kan være sværere ikke at gøre efter træning ved høj intensitet.
 
Morten Noersten
Morten Noersten
Meget kompetent
Læs mere
Jeg har været til mange løbetræninger, men løbetræningen med Jørgen var i en klasse for sig. Virkelig kompetent, god til at samle alle og nogle virkelig gode øvelser.
Louise Kure
Louise Kure
Super træning for alle
Læs mere
Rigtig god og variende træning, som alle kan være med til. Jørgen er en ildsjæl og virker naturlig, nærværende og interesseret I at alle skal kunne føle sig velkomne og skal kunne være med.. “Løb” ud i det og prøv en af Jørgens ugentlige løbetræninger, I vil ikke fortryde det.
Annette Blaabjerg
Annette Blaabjerg
Wauw!
Læs mere
Nu har jeg løbet efter dit program i en uge, og jeg må sige, at jeg er dybt imponeret... Over mig selv, men så sandelig også over dit program. Du har formået at ramme nogle zoner, som er perfekte for mig. Da jeg første gang så dem, tænkte jeg: Så langsomt kan man da ikke løbe. 
Men det kan man godt. Jeg har alle tre gange løbet med overskud og har været helt høj, når jeg var færdig med passet.  Normalt har jeg været nærmest død efter en løbetur, men jeg har som regel også altid løbet i NOX-zonen, og nu giver det mening, hvorfor jeg har været så træt bagefter.
 Jeg er stadig fuld af gå-på-mod efter mere.

Så TAK for, at jeg har genfundet motivationen ved hjælp af dit program.
Danielle Petersen
Danielle Petersen
Fantastisk træner!
Læs mere
Jørgen er en utrolig kompetent og motiverende træner, som både formår at skabe en god og sjov træning samtidig med, at han glædeligt deler ud af sin brede viden på området. På Jørgens hold er der plads til alle og man føler sig fra første gang meget velkommen 🙂
Thomas Nielsen
Thomas Nielsen
Super træning
Læs mere
Jeg har i dag haft fornøjelsen af at deltage på en af Jørgens træninger, og det var super godt. Jørgen får alle med uanset form og niveau. Han er meget motiverende som træner og samtidig er han super kompetent. Så det er bestemt ikke sidste gang jeg vil benytte mig af muligheden for at træne med Jørgen.
Gitte Gylling
Gitte Gylling
God variation af løb og teknik
Læs mere
Fantastisk god til at tilrettelægge, så alle får noget ud af træningen - uanset niveau. Meget motiveret træner.
Marianne Laursen
Marianne Laursen
Fed træning - motiverende træner.
Læs mere
Fantastisk start på weekenden - fed løberute med god variation af løb og øvelser. Og som altid på Jørgen’s træninger masser af god løbe teknik. Verdens bedste løbe coach.
Camilla Stentoft
Camilla Stentoft
Fællestræning
Læs mere
Superfed træning – en god blanding af øvelser, teknik og løb formidlet af løbeguru Jørgen på en sjov og meget inspirerende måde. Kan varmt anbefale alle – uanset niveau – at deltage i fællestræningen. Det er både effektivt, yderst informativt og ikke mindst sjovt.
Anne Vorre Hansen
Anne Vorre Hansen
Mentortræning
Læs mere
Til min fars 63 års fødselsdag gav jeg ham et gavekort til en times løbetræning/coaching ved løbementor.com. En påskesøndag mødte vi derfor op sammen, og Jørgen gav os en utrolig inspirerende oplevelse. Vi fik både ny viden, øvelser og et ændret mindset med hjem. På en meget fin måde guidede Jørgen os igennem timen (der snarere blev til to), og vi har begge efterfølgende arbejdet videre med vores løbestile.

Kort om LØBEMENTOR

Jørgen Larsen alias LØBEMENTOR er løbetræner, løbecoach og løbeinstruktør. LØBEMENTOR kan hjælper dig der vil begynde med løb, motionist løberen der vil være bedre og måske slå sin personlige rekord, sub-elite løbere der ønsker at blande sig hos eliten. LØBEMENTOR tilbyder løbetræning, teknik undervisning, måling af løbeform, løbeprogrammer til 5 km, løbeprogrammer til 10 km, løbeprogrammer til halvmarathon, løbeprogrammer til marathon. LØBEMENTORS fokus er på videnskabelige metoder og fakta samt at løb skal være sjovt og motiverende.

Fandt du det du søgte​

Det kan muligvis være svært at vælge hvad der netop er det rigtige for dig lige nu, så send en besked så vi fælleskskab kan finde det der giver mest mening for dig på nuværende tidspunkt.

Det er klart hvis du har specielle ønsker eller mål så kommer LØBEMENTOR meget gerne med et bud på en løsning. Det gælder også hold- og firmatræning (f.eks. til DHL stafetten).

Skrive på MessengerSMS til 51 94 24 12 , jorgen@lobementor.com eller via nedenstående formular.

Kontakt

LØBEMENTOR Logo
Tak for besøget!

Kig evt. en tur forbi LØBEMENTORs Facebook side indtil vi ses igen :-)

Løbetræning og fedtforbrænding
Giv et LIKE!

Hvis du kigger forbi LØBEMENTORs Facebook side og giver et like bliver vi enormt glade :-)

Tryk “Lad os komme igang!” men vi starter først når vi er enige om mål, indhold og pris.

Facebook Pixel