Sæt farten ned og bliv en hurtigere løber

Når vi kigger på kroppens energimotor i forbindelse med løb så er dens funktion at levere nok energi til at vi kan udfører aktiviteten som vores hjerne har sat sig for. Når vi sætter sving i vores muskelfibre så kan kroppen populært sagt skaffe energi fra fedt eller kulhydrat. Menneskets kulhydratdepot er meget begrænset i forhold til vores fedtdepot. Vi kan heldigvis ved træning flytte grænsen for hvornår motoren slå over fra fedt til kulhydrat.

Spørgsmålet er så hvordan vi mest effektivt flytter grænsen og dermed kan løbere hurtigere og stadigvæk primært bruge fedt som energikilde.

Når der har været lavet videnskabelige undersøgelser på langdistanceløber (dvs. fra og med 5 km) viser det sig faktisk at de opnår deres største forbedringer ved at holde en lav hastighed så deres energimotor primært henter energi fra fedt.

Det jeg desværre ofte ser er at de fleste amatørløbere ofte træner i en alt for høj hastighed som desværre kun giver en ineffektiv træning og til og med nedbryder kroppen og øger risikoen for skader.

Anbefaling

Omfattende forsking af f.eks. Stephan Seiler viser at Eliten træner 80% af tiden med lav hastighed (Zone 1 og 2).

Min anbefaling er også at 80% af ens træning som amatørløber skal være i det hastighedsinterval hvor kroppen primært forbrænder fedt. Du vil få det optimale ud af din træning, være frisk næste dag og samtidigt minimere risikoen for skader.

Hvordan finder jeg så det rigtige hastighedsinterval? LØBEMENTOR har udviklet en web-app som beregner et estimat på dine 5 løbezoner. Du skal først lave en løbetest for at finde f.eks. hvor hurtigt du kan løbe 10 km eller hvor langt du kan nå på 60 minutter (hvis du ikke er i form til det så tage f.eks. 25 minutter selvom det ikke bliver lige så præcist). Når du har tiden og antal km kan du få beregnet de 5 træningszoner (der er 2 ekstra som du bare skal undgå).

Alt Image Text

Ideen er så at du skal holde en hastighed når du træner der holder sig indenfor zone 1 og 2. Når der er gået 4-6 uger så laver du en ny løbetest og laver en ny beregning af dine løbezoner – og magisk nok vil du se at du nu kan løbe hurtigere men stadigvæk holde dig i zone 1 og 2.

Her kan du beregne dine løbezoner.