Løbeskader

Skadesfrit løb

Skadesfri løb lyder næsten for godt til at være sandt da undersøgelser viser at op mod 85% af alle ikke professionelle løbere bliver ramt af skader hvert år. Typiske skader der er på toppen af listen af løbeskader hvert år er f.eks. skinnebensbetændelse, løberknæ, akillessenebetændelse, springerknæ, osv.

Fra min stol som løbetræner er det vigtigt at der skelnes mellem en skade og smerte uden skade. En skade er når kroppen har en fysisk ændring f.eks. brud, fibersprængning, osv. Smerte uden skade er et tegn på f.eks. overbelastning og/eller et forkerte bevægelsesmønster, dvs. kroppen prøver at advare dig om du gør noget forkert.

Skadeskategorier

En kort definition af de 3 overordnede skadeskategorier som LØBEMENTOR arbejder efter.

  • Akutte løbeskader. Skader der opstår pludseligt f.eks. fibersprængning, slag, forstuvning eller lignende. Denne typer kan komme efter en uheldig bevægelse men der er også en risiko for at kroppen ikke fungerer optimalt ift. den aktivitet den skal udfører. Vær opmærksom på om skaden opstår igen da den så muligvis kan betragtes som en overbelastningsskade.

  • Overbelastningsskader. Overbelastningsskader opstår, når du overstiger en kroppendels belastningsevne. Typisk skyldes det enten at løbetræningen er for hård ift. til det belastningsniveau din krop kan håndtere på det pågældende tidspunkt eller at du gentagende gange bruger din krop forkert dvs. har et forkert bevægelsesmønster.

  • Kroniske løbeskader. En kronisk løbeskade er en skade som du ikke kan blive kvit eller en skade der opstår igen og igen når du påbegynder din løbetræning efter en skadespause.

Det bedste råd ved løbeskader​

Det er vigtigt at få skaden undersøgt ordentligt så skadens omfang kendes og derefter finde årsagen til, at det bestemte område blev skadet. Jeg anbefaler kraftigt at du først opsøger enten læge eller fysioterapeut for få undersøgt skadens omfang. Når du har fået en sundhedsfaglig vurdering/behandling så er min erfaring at det mest optimale er at finde en løbetræner som kan hjælpe dig med at finde årsagen til skaden og undgå løbeskader i fremtiden, dvs. brug specialisterne til det de er gode til.

Skadesfri løb 1,2,3.

  1. Det første trin er at du først beskriver skaden som du er ramt af, hvor skaden giver sig til udtryk, hvornår den skete, hvad lægen/fysioterapeuten siger, osv.

  2. Når vi har haft den dialog så laver LØBEMENTOR en vurdering om pakken ’Skadesfrit løb’ er det rigtige eller om en af LØBEMENTORs samarbejdspartnere (f.eks. Efficax) bedre kan hjælpe dig.

  3. Brug pakken ’Skadesfrit løb’ som indeholder 2 x 60 minutter med 1-1 vejledning, undervisning, træning og øvelser. Grunden til at der er 2 møder i pakken ’Skadesfrit løb’ er at opfølgning er vigtigt pga. der ofte er tale om bevægelsesmønster der skal ændres for at undgå skader i fremtiden.

Pakken ’Skadesfrit løb’ kan vise sig at være en af de bedste investeringer du har lavet hvis du vil undgå at bruge pengene på mirakelkurer eller jævnlige besøg på massagebriksen 😉